Koncert i Aukcja Charytatywna na rzecz Bianki Chmurkowskiej

Niedzielne popołudnie upłynęło w Mońkach pod znakiem pomocy Biance Chmurkowskiej. Na koncert przyszło prawie sto osób dorosłych i sporo dzieci. Koncert odbył się więc przy pełnej sali widowiskowej w Monieckim Ośrodku Kultury.

Aukcje przedmiotów przeplatały się z występami Agnieszki Kuklińskiej, Rafała Supińskiego, zespołu muzycznego Postscriptum i zespołu tańca Break Dance działającego pod kierunkiem Krzysztofa Żukowskiego. Najwyżej zlicytowano oryginalny zegarek od Pierra Cardina - za pierwszym razem za 600zł, a następnie został zwrócony na aukcję i uzyskał jeszcze 500 zł. Licytowano także z ogromnym sukcesem obrazy i wytwory rzemiosła artystycznego lokalnych twórców. Znajomi rodziców upiekli pyszne ciasta, stworzono kącik herbaciano - kawowy. W sumie udało się zebrać 4.387 zł i 22 gr

Moniecczanie świetnie bawili się w niedzielne popołudnie, a występujących artystów nagradzano zasłużonymi gromkimi brawami. Mieszkańcy Moniek udowodnili, że chcą i potrafią pomagać. Chciałabym serdecznie podziękować wszystkim uczestnikom koncertu i aukcji. Szczególne podziękowania należą się:

• Agnieszce Kuklińskiej i Rafałowi Supińskiemu, którzy nie tylko śpiewali, tańczyli (Rafał pięknie stepował, a Agnieszka tańczyła z hula-hop), ale także prowadzili cały koncert. Rafała Supińskiego możemy podziwiać w przedstawieniu Korczak w Operze i Filharmonii Podlaskiej,
  • Elżbiecie Falkowskiej i Błażejowi Buńkowskiemu za brawurowe prowadzenie aukcji przedmiotów,
  • Łukaszowi Bogdan i Wojtkowi Iwanickiemu - członkom zespołu Postscriptum,
  • Krzysztofowi Żukowskiemu i członkom zespołu tanecznego Break Dance,
  • Arturowi Andrelczyk i szkole tańca Mad Dance Studio za ufundowanie 5 karnetów do szkoły tańca,
  • Joannie Hinz, Elżbiecie Dzięgielewskiej, Barbarze Adamczyk, Warsztatom Terapii Zajęciowej, Martynie Jaworowskiej - salon urody Azyl, Katarzynie Snarskiej, Agnieszce Matyja oraz właścicielom przedszkola Bajeczka - za podarowanie przedmiotów na aukcję,
  • Monieckiemu Ośrodkowi Kultury, który nieodpłatnie udostępnił salę widowiskową i sprzęt audio.

Anna Porębska - Prezes Zarządu Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego

Zdjęcia autorstwa p. Mariusza Oszczapińskiego

Koncert i Aukcja Charytatywna na rzecz Bianki Chmurkowskiej

Fundacja na Rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego ma zaszczyt zaprosić na koncert połączony z aukcją przedmiotów, które odbędzie się 30 września 2012r. (niedziela) w Monieckim Ośrodku Kultury o godz. 16.00. Całkowity dochód z imprezy przekazany zostanie na leczenie Bianki Chmurkowskiej. Będzie to kontynuacja akcji zapoczątkowanej na tegorocznym Święcie Ziemniaka.

Po raz kolejny możemy bezpośrednio włączyć się w pomoc na rzecz Bianki, oraz pokazać, iż potrafimy dostrzec potrzeby drugiego człowieka.

wystąpią:

Agnieszka Kuklińska
Rafał Supiński
Krzysztof Żukowski z zespołem break dance
Zespół Postscriptum

wstęp - 10 zł

Zobacz artykuł Gazety Współczesnej

Fundacja głównym partnerem XVIII Święta Ziemniaka w Mońkach

W niedzielę 2 września w centrum Moniek odbyła kolejna edycja Święta Ziemniaka. Aleja Niepodległości wypełniła się stoiskami z regionalnymi przysmakami i rękodziełem ludowym, a na scenie wystąpiły lokalne zespoły, Andrzej Rosiewicz i gwiazda wieczoru – zespół BOYS. Podczas Święta zorganizowano też szereg konkursów, m. in. na najładniejsze stoisko, najlepszą potrawę z ziemniaka i najciekawszy wyrób rękodzielniczy. Tuż obok sceny Teatr Kulinarny Krzysztofa Górskiego przyrządzał „Pieczonkę po Moniecku”, której spróbować mogł każdy uczestnik imprezy.

Organizatorem tegorocznego Święta Ziemniaka było Starostwo Powiatowe w Mońkach, zaś partnerem Fundacja Na Rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego. Nasza organizacja włączyła się w przygotowanie i przeprowadzenie imprezy, a także w zbiórkę publiczną na rzecz Bianki Chmurkowskiej, prowadzonej podczas Święta. W wyniku przeprowadzonej zbiórki publicznej do puszek kwestarskich zebrano środki pieniężne w kwocie 4 179,06 zł.

Rodzice Bianki wystosowali specjalne podziękowania:

W imieniu Bianki jak i swoim chcieliśmy serdecznie podziękować władzom Starostwa Powiatowego w Mońkach, a przede wszystkim Staroście Powiatu Monieckiego Pani Joannie Kulikowskiej oraz Przewodniczącemu Rady Powiatu Panu Krzysztofowi Falkowskiemu, za umożliwienie zorganizowania zbiórki pieniężnej na rzecz naszej córki podczas tegorocznego Święta Ziemniaka .

Dziękujemy również Pani Prezes Fundacji Na Rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego Annie Porębskiej oraz całemu Zarządowi Fundacji za zaangażowanie i wsparcie udzielone nam podczas organizacji zbiórki.

Dziękujemy wszystkim wolontariuszom, którzy z tak bezinteresownym poświęceniem zaangażowali się w pomoc Biance.

Dziękujemy wszystkim darczyńcom którzy tak hojnie wsparli naszą akcję. Okazane przez Państwa wsparcie finansowe, traktujemy jako wyraz dobroci i chęci niesienia pomocy potrzebującym. Wsparcie takie na wiele sposobów przyczynia się do umożliwienia leczenia i rehabilitacji naszej córki.

"Dobro, dobrem powraca"

Dziękujemy serdecznie - Anna i Michał Chmurkowscy

fot. M. Oszczpapiński

Konkurs na logo Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego rozstrzygnięty!

W odpowiedzi na ogłoszony konkurs wpłynęło 11 projektów od 6 autorów, z czego Komisja Konkursowa w składzie: Anna Porębska, Marta Pisanko, Sebastian Kulikowski wyłoniła zwycięzcę – Marcina Żukowskiego z Białegostoku. Laureat od lat zajmuje się grafiką komputerową i jest autorem projektów graficznych wielu znanych marek. Odtąd Fundacja w swoich oficjalnych materiałach i produktach będzie posługiwać się poniższym logiem.