Bezpłatna nauka języka angielskiego dzięki Fundacji!

Miło nam poinformować, iż projekt Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego pn. "Angielski nie jest mi obcy" zajął 13 miejsce na liscie rankingowej konkursu 9.5 POKL (na 227 ocenianych wniosków) i został wybrany do dofinansowania.

W związku z tym już od marca, rozpocznie się realizacja przedmiotowego projektu, który zakłada organizację trzech grup szkoleniowych języka angielskiego - w Mońkach, Knyszynie i Goniądzu, na podstawowym poziomie nauczania. Każdy uczestnik przejdzie 60 godzinny kurs języka angielskiego zakończony wydaniem certyfikatu, otrzyma niezbędne pomoce naukowe, a także zostanie objęty wsparciem w ramach rozwoju osobistego i zawodowego.

Do projektu mogą zgłaszać się osoby powyżej 30 r. ż. z trenów gmin: Mońki, Knyszyn i Goniądz,
a wszystkie zajęcia i materiały dydaktyczne będą całkowicie bezpłatne. Rekrutacja do projektu będzie odbywać się od 4 marca, a szczegółowe informacje dotyczące jej procedur zostaną podane już wkrótce.

Więcej informacji nt. projektu pod numerem 668 329 837 i adresem mailowym fundacja@monki.pl Liczba miejsc jest ograniczona.

Zapraszamy do uczestnictwa w kursie. Warto uzupełnić swoje kwalifikacje!

Zagłosuj na Rock na Bagnie!

Urząd Marszałkowski ogłosił listę projektów na które można głosować w ramach budżetu obywatelskiego. Wśród propozycji znajduje się Festiwal Rockowy „Rock na Bagnie”, który już na początku lipca odbędzie się w malowniczych rejonach Twierdzy Osowiec.

Każdy mieszkaniec Województwa Podlaskiego, który ukończył 16 lat może zagłosować na wybrany projekt w ramach inicjatywy. Porosimy zatem o wsparcie festiwalu i oddanie głosu na „Rock na Bagnie”

Aby oddać swój głos należy wypełnić kartę do głosowania, zaznaczyć „X” przy pozycji 11 – Rock na Bagnie i przesłać ją na adres: budzet@wrotapodlasia.pl. Głosowanie trwa do11 marca!

Formularz można pobrać ze strony: http://wrotapodlasia.pl/pl/region/Bud%C5%BCet+Obywatelski/

Można też wypełnić formularz w biurze Fundacji na rzecz rozwoju Powiatu Monieckiego
ul. Słowackiego 5A (budynek Starostwa)

Namówcie rodzinę oraz znajomych do oddania głosu!

Tak ogromnej imprezy w naszym powiecie jeszcze nie było. Planowany jest udział osób z całej Polski, a zasięg festiwalu jest międzynarodowy. Będzie to niesamowita forma promocji naszego regionu i ogromna impreza muzyczna. Więcej informacji nt. przedsięwzięcia na stronach: www.rocknabagnie.com.pl oraz: www.fundacja.monki.pl

Prosimy o wsparcie naszej inicjatywy!

Catering - Rock na Bagnie 2013

Osoby związane z branżą gastronomiczną, z terenu powiatu monieckiego,  zainteresowane obsługą kulinarną gości w czasie festiwalu Rock na Bagnie w dniach 5-7 lipca 2013r. zapraszamy na spotkanie organizacyjne  w celu określenia warunków współpracy.

Spotkanie odbędzie się 5 lutego 2013 r. o godz. 12.00 w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Mońkach, ul. Słowackiego 5a.

Więcej informacji o festiwalu na stronie http://rocknabagnie.com.pl

Promocja agroturystyki

Fundacja na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego - jako główny organizator festiwalu rockowego "Rock na Bagnie 2013" zwraca się z prośbą o kontakt osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne i punkty gastronomiczne w okolicy, które są zainteresowane zamieszczeniem informacji o noclegach i gastronomii na stronie internetowej festiwalu http://rocknabagnie.com.pl, gdzie została utworzona specjalna zakładka noclegi&jadło. Informacja na stronie www jest świetną promocją lokalnego biznesu.
Uczestnicy festiwalu - osoby z całej Polski, przyjeżdżające z całymi rodzinami już teraz są zainteresowani rezerwacją noclegów nie tylko na czas imprezy.
Festiwal odbędzie się w dniach 5-7 lipca 2013 w Twierdzy Osowiec. Więcej informacji o imprezie na stronie festiwalu http://rocknabagnie.com.pl.

Kontakt e-mail: fundacja@monki.pl, tel. 501 816 846

Anna Porębska

Prezes Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego

Młodzież w działaniu

17 stycznia w siedzibie Fundacji odbyło się spotkanie organizacyjne w sprawie ewentualnej realizacji projektu. "Młodzież w działaniu” to program Unii Europejskiej, który pozwala uzyskać dofinansowanie na realizację ciekawych pomysłów. Dzięki temu młodzi ludzie w wieku 13–30 lat mogą realizować swoje pasje, rozwijać umiejętności i zdobywać nowe doświadczenia w czasie wolnym od nauki.

„Młodzież w działaniu” wspiera przedsięwzięcia, które mają pomóc w rozwoju osobowości młodych ludzi oraz sprzyjać nabywaniu nowych umiejętności.

Działania grupy młodych ludzi - pasjonatów deskorolki i graffiti -  dotyczą okresu wakacji. Grupa Ziomale na Zajawce pragnie stworzyć w Mońkach i Goniądzu ciekawą ofertę zajęć wakacyjnych związaną z nauką jazdy na deskorolce i nauką malowania graffiti. Odbyły się spotkania informacyjne w szkołach podstawowych i gimnazjum w Mońkach i Goniądzu, któe spotkały się z ogromnym zainteresowaniem.

Zarząd Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego popiera starania młodzieży i aktywnie włącza się w pomoc w przygotowania do realizacji wniosku.