Sprzęt komputerowy dla SP ZOZ

Dzięki staraniom Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego, moniecki ZOZ otrzymał bezpłatny sprzęt komputerowy.

W styczniu 2013r. Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Mońkach uzyskał informacje, iż Podlaski Oddział NFZ w Białymstoku posiada przeznaczony do likwidacji sprzęt komputerowy.
- W związku z zaistniałą sytuacją zwróciliśmy się o pomoc do Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego. Tylko organizacje pożytku publicznego, a taką jest Fundacja, mogą ubiegać się o możliwość pozyskania likwidowanego przez NFZ sprzętu - mówi Jarosław Pokoleńczuk – Dyrektor SP ZOZ w Mońkach.

Zarząd Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego wystosował odpowiednie pismo do Dyrektora Wojewódzkiego NFZ pana Jacka Roledera o przekazanie powyższego sprzętu Fundacji.
- Na mocy protokołów zdawczo – odbiorczych dla SP ZOZ w Mońkach przekazano w sumie: 23 komputery stacjonarne, 7 komputerów przenośnych oraz 12 czytników kodów kreskowych – mówi Anna Porębska – Prezes Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Według zapewnień dyrektora SP ZOZ pozyskany sprzęt komputerowy usprawni działalność jednostki w związku z dodatkowymi zadaniami nałożonymi na podmioty lecznicze w zakresie weryfikacji ubezpieczenia pacjenta (system EWUŚ) oraz obowiązkiem wprowadzenia systemu identyfikacji pacjentów na podstawie kodów kreskowych.

Kolejne fundusze pozyskane przez Fundację!

Aż 4.5 tys. euro (ponad 18.000 zł) udało się pozyskać w ramach unijnego programu Młodzież w Działaniu na realizację pomysłów monieckiej nieformalnej grupy młodzieży.

Tematyka projektu dotyczy atrakcyjnych form spędzania wolnego czasu przez młodzież, a także działań służących przeciwdziałaniu wandalizmowi, rasizmowi i propagujących ideę wzajemnej tolerancji.

Główne cele, które sobie postawiliśmy to przede wszystkim zachęcenie młodych ludzi do oderwania się od komputerów i szarej codzienności i zaproponowanie im ciekawych form spędzania wolnego czasu. Ważne dla nas będzie także przekonanie osób starszych, że deskorolka i graffiti to nie ”wandalizm” i ”chuligaństwo”. Chcemy, aby poprzez nasze działania nasze lokalne społeczeństwo zaakceptowało nasze pasje i nie widziało w tym nic złego – mówi Tomasz Cimoch – jeden z pomysłodawców przedsięwzięcia.

Postawione cele będą zrealizowane poprzez działania takie jak: szkółka deskorolki, szkółka graffiti, graffiti jam i zawody deskorolkowe oraz mini koncert hiphopowy. Okres realizacji projektu - czas wakacji, będzie świetną alternatywą na ciekawy letni wypoczynek.

Projekt jest świetną młodzieżową inicjatywą i tym różni się od innych, że to sama młodzież zrealizuje go w całości. Rola Fundacji ograniczać się będzie wyłącznie do kwestii formalnych i księgowych – mówi Sebastian Kulikowski – Członek Zarządu Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Projekt powstał dzięki współpracy młodzieży z Fundacją na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego, Burmistrza Moniek, Gminnego Ośrodka Kultury w Goniądzu oraz Monieckiego Ośrodka Kultury.

Teraz czekamy, kiedy rozkwitnie prawdziwa wiosna i będziemy działać dalej z dużym zapałem, bo w pewnym sensie spełniły się nasze marzenia. Jednak ktoś nas docenił! Na pewno poradzimy sobie z całym projektem! – przekonuje Tomasz Cimoch

Wyniki rekrutacji do projektu „Angielski nie jest mi obcy”

Poniżej zamieszczamy listę osób zakwalifikowanych na kursy języka angielskiego, a także listy rezerwowe w poszczególnych gminach. Zainteresowanie projektem było duże, wpłynęło bowiem aż 64 formularze rekrutacyjne, z czego 27 osób zakwalifikowano do projektu, 29 osób wpisano na listę rezerwową, a formularze 8 osób odrzucono ze względów formalnych. Cieszymy się tak dużym zainteresowaniem, a odpowiedzią na nie będzie realizacji kolejnych projektów przez Fundację na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Wyniki rektutacji do projektu

Bilety na Rock na Bagnie już dostępne!

Ruszyła sprzedaż biletów na Festiwal „Rock na Bagnie”, który odbędzie się już 5-6 lipca w Goniądzu. W ciągu dwóch dni czeka nas ponad 30 koncertów, kino festiwalowe a także szereg innych atrakcji. Wystąpią takie gwiazdy jak – ARMIA, MOSKWA, PLEBANIA, ONE MILLION BULGARIANS, WC i wiele innych. Karnet na cały Festiwal kosztuje jedynie 25 zł (przedsprzedaż do końca maja) i można go zakupić we wszystkich Empikach, MediaMarktach i wielu innych punktach sprzedaży biletów. Sprzedaż odbywa się również przez Internet – za pośrednictwem portalu Ticketpro:

Miło nam również poinformować, iż Festiwal, jako jeden z czterech projektów w województwie otrzymał dofinansowanie w ramach budżetu obywatelskiego woj. Podlaskiego. Na Festiwal zagłosowało blisko 3 400 osób! Dziękujemy za tak duże wsparcie, które jest nam niezwykle potrzebne, dzięki temu możemy zaoferować tak niską cenę biletów za 2 dni festiwalu – mówi Jacek Żędzian – jeden z organizatorów imprezy.

Rock na Bagnie jest festiwalem czerpiącym wzorce z tradycji polskich festiwali lat 80-tych, z jedną sceną, bez komercyjnej struktury, za to z maksymalnie dużą dawką autentycznej muzyki młodych zespołów i także tych, które były młode w najlepszym okresie polskiej muzyki rockowej, czyli schyłku PRL-u, a grają do dzisiaj, lub reaktywują się specjalnie na okazję występu. Jest to niejako kontynuacja najlepszych osiągnięć polskiej muzyki rockowej z lat 80-tych w połączeniu z nowoczesnością inspirowaną tymi osiągnięciami.

Organizatorem festiwalu Rock na Bagnie jest Fundacja na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Ciągle poszukujemy sponsorów festiwalu, zapraszamy wszystkie firmy i instytucje do współpracy. Rock na Bagnie jest uznaną marką znaną w całym kraju, a udział w imprezie zadeklarowało już wiele osób z odległych zakątków Polski. Jesteśmy otwarci na współpracę i nowe pomysły – mówi Anna Porębska – Prezes Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Zachęcamy wszystkich do kupna biletów, promocyjna cena obowiązuje do końca maja!

Więcej informacji nt. festiwalu na stronach:

www.rocknabagnie.com.pl

Rusza rekrutacja na bezpłatne kursy języka angielskiego!

Od 4 do 15 marca trwa rekrutacja na bezpłatne kursy języka angielskiego w gminach Mońki, Knyszyn i Goniądz realizowane w ramach projektu „Angielski nie jest mi obcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Do projektu może zgłosić się każda osoba powyżej 30 roku życia z terenów gmin Mońki, Knyszyn i Goniądz.
Aby zgłosić się do projektu należy wypełnić formularz zgłoszeniowy i wysłać go lub dostarczyć do biura projektu; Fundacja na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego ul. Słowackiego 5A, 19-100 Mońki (budynek Starostwa)
W procesie rekrutacji wyłonione zostaną grupy 9 osobowe w każdej z gmin. Zajęcia odbywać się będą w godzinach popołudniowych, a poziom nauczanie zostanie dostosowany do potrzeb danej grupy.

W ramach projektu oferujemy:
- 60 godzin kursu języka angielskiego
- materiały dydaktyczne
- zajęcia z zakresu rozwoju zawodowego i osobistego
- certyfikat ukończenia kursu i projektu

Więcej informacji na stronie www.fundacja.monki.pl/angielski oraz pod numerem: 668 329 837