Rock na Bagnie za nami!

W ostatni weekend do Goniądza zjechali fani muzyki rockowej z całej Polski. Na miejskiej plaży odbyła się bowiem 3 edycja Festiwalu „Rock na Bagnie”.

Niezapomniany klimat – tak w dwóch słowach można określić to co działo się podczas tych kilku dni. Ponad 30 zespołów zagrało niesamowite koncerty, a najwięcej fanów przyciągnął oczywiście zespół Armia. Osoby które były wcześniej na kilkunastu koncertach tego zespołu stwierdziły, że tak dobrego i energetycznego występu nie widzieli już od dawna.

Oprócz koncertów w Ośrodku Kultury można było obejrzeć dwa filmy: „Punk rock według Złodziei Rowerów” i „Variété – muzyka bez końca”. Natomiast w sobotę w sali kominkowej w budynku na plaży odbyła się premiera książki Grzegorza K. Witkowskiego – „Grunt to bunt – rozmowy o Jarocinie III”, opowiadająca o legendarnych już edycjach tego festiwalu.

Była to pierwsza impreza zamknięta na terenie plaży w Goniądzu, obowiązywały bowiem bilety i karnety, i identyfikatory których sprzedano lub rozdano w sumie 2130. Wszyscy uczestnicy, a także zespoły byli niesamowicie zadowoleni z miejsca imprezy, organizacji, a także odczuwalnego klimatu – jak za dawnych lat. Podkreślić należy, że mimo dużej ilości osób była to prawdopodobnie najbezpieczniejsza i najspokojniejsza impreza w Goniądzu od wielu lat.

Fundacja na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego była głównym organizatorem tegorocznej edycji Festiwalu.

Już dzisiaj możemy potwierdzić planowany termin czwartej edycji festiwalu - 4-5 lipca 2014 r. w Goniądzu!

fot. K. Perzanowski

Zakończenie kursów języka angielskiego

W czerwcu zakończyły się kursy języka angielskiego w Mońkach. Goniądzu i Knyszynie organizowane przez Fundację na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego w ramach projektu „Angielski nie jest mi obcy”. W projekcie udział wzięło 27 osób, które odbyły 60 godzinne zajęcia z języka angielskiego od podstaw. Każdy uczestnik otrzymał certyfikat ukończenia kursu, a także bezpłatne materiały dydaktyczne do nauki języka. Oprócz kursu, każdy uczestnik został objęty wsparciem doradcy zawodowego. Wszyscy kursanci byli bardzo zadowoleni z zajęć i wyrazili chęć do uczestnictwa w kolejnych bezpłatnych szkoleniach organizowanych przez Fundację. Już dziś wiadomo, iż kolejny taki projekt rozpocznie się jesienią. Więcej informacji niebawem.

Podlaska sieć pozarządowa

W dniu 16.05.2013 r. w Starostwie Powiatowym w Mońkach odbyło się seminarium podsumowujące działalność wojewódzkiej sieci organizacji pozarządowych. Seminarium zostało przeprowadzone w ramach projektu „Podlaska sieć pozarządowa”. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Podczas seminarium Pani Anna Małgorzata Porębska – członek sieci pozarządowej zaprezentowała aktualności dotyczące działalności organizacji pozarządowych w Polsce i Powiecie Monieckim. Ponadto przedstawiła efekty pracy Podlaskiej Sieci Pozarządowej nad standardami oraz narzędzia autoewaluacji organizacji pozarządowych.Podczas seminarium obecni przedstawiciele organizacji pozarządowych z terenu Powiatu Monieckiego z zebranego grona wyłonili reprezentanta na kolejną kadencję Sieci. Została nim Pani Anna Małgorzata Porębska - Prezes Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Sprzęt komputerowy dla SP ZOZ

Dzięki staraniom Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego, moniecki ZOZ otrzymał bezpłatny sprzęt komputerowy.

W styczniu 2013r. Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Mońkach uzyskał informacje, iż Podlaski Oddział NFZ w Białymstoku posiada przeznaczony do likwidacji sprzęt komputerowy.
- W związku z zaistniałą sytuacją zwróciliśmy się o pomoc do Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego. Tylko organizacje pożytku publicznego, a taką jest Fundacja, mogą ubiegać się o możliwość pozyskania likwidowanego przez NFZ sprzętu - mówi Jarosław Pokoleńczuk – Dyrektor SP ZOZ w Mońkach.

Zarząd Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego wystosował odpowiednie pismo do Dyrektora Wojewódzkiego NFZ pana Jacka Roledera o przekazanie powyższego sprzętu Fundacji.
- Na mocy protokołów zdawczo – odbiorczych dla SP ZOZ w Mońkach przekazano w sumie: 23 komputery stacjonarne, 7 komputerów przenośnych oraz 12 czytników kodów kreskowych – mówi Anna Porębska – Prezes Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Według zapewnień dyrektora SP ZOZ pozyskany sprzęt komputerowy usprawni działalność jednostki w związku z dodatkowymi zadaniami nałożonymi na podmioty lecznicze w zakresie weryfikacji ubezpieczenia pacjenta (system EWUŚ) oraz obowiązkiem wprowadzenia systemu identyfikacji pacjentów na podstawie kodów kreskowych.

Kolejne fundusze pozyskane przez Fundację!

Aż 4.5 tys. euro (ponad 18.000 zł) udało się pozyskać w ramach unijnego programu Młodzież w Działaniu na realizację pomysłów monieckiej nieformalnej grupy młodzieży.

Tematyka projektu dotyczy atrakcyjnych form spędzania wolnego czasu przez młodzież, a także działań służących przeciwdziałaniu wandalizmowi, rasizmowi i propagujących ideę wzajemnej tolerancji.

Główne cele, które sobie postawiliśmy to przede wszystkim zachęcenie młodych ludzi do oderwania się od komputerów i szarej codzienności i zaproponowanie im ciekawych form spędzania wolnego czasu. Ważne dla nas będzie także przekonanie osób starszych, że deskorolka i graffiti to nie ”wandalizm” i ”chuligaństwo”. Chcemy, aby poprzez nasze działania nasze lokalne społeczeństwo zaakceptowało nasze pasje i nie widziało w tym nic złego – mówi Tomasz Cimoch – jeden z pomysłodawców przedsięwzięcia.

Postawione cele będą zrealizowane poprzez działania takie jak: szkółka deskorolki, szkółka graffiti, graffiti jam i zawody deskorolkowe oraz mini koncert hiphopowy. Okres realizacji projektu - czas wakacji, będzie świetną alternatywą na ciekawy letni wypoczynek.

Projekt jest świetną młodzieżową inicjatywą i tym różni się od innych, że to sama młodzież zrealizuje go w całości. Rola Fundacji ograniczać się będzie wyłącznie do kwestii formalnych i księgowych – mówi Sebastian Kulikowski – Członek Zarządu Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Projekt powstał dzięki współpracy młodzieży z Fundacją na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego, Burmistrza Moniek, Gminnego Ośrodka Kultury w Goniądzu oraz Monieckiego Ośrodka Kultury.

Teraz czekamy, kiedy rozkwitnie prawdziwa wiosna i będziemy działać dalej z dużym zapałem, bo w pewnym sensie spełniły się nasze marzenia. Jednak ktoś nas docenił! Na pewno poradzimy sobie z całym projektem! – przekonuje Tomasz Cimoch