Rock na Bagnie z wyróżnieniem

3 lutego w Dworze Czarneckiego odbyła się uroczysta gala wręczenia certyfikatów i wyróżnień dla najlepszych produktów turystycznych województwa podlaskiego w 2016 roku.

Festiwal Rock na Bagnie otrzymał wyróżnienie Prezesa Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej i Marszałka Województwa Podlaskiego.  Komisja wybierając najlepsze (spośród 41 zgłoszonych) produkty turystyczne kierowała się przede wszystkim wysoką atrakcyjnością z punktu widzenia turysty i mieszkańca regionu. Ważna była też dostępność, innowacyjność oraz wpływ na sferę gospodarczą i społeczną województwa podlaskiego.

Oprócz Festiwalu Rock na Bagnie wyróżnienia otrzymali:

- Spływ "500 kajaków" - promuje Nadbużańskie Podlasie, rzekę Bug i kajakarstwo

- Augustowski Blues Maraton - cykl koncertów bluesowych

- Augustowskie MotoNoce - bike show festiwal z koncertami i pokazami freestyle'u motocyklowego

- Sieć szlaków Puszczy Białowieskiej Nordic Walking Park "Kraina Puszczy i Żubra",

- Ośrodek Wypoczynkowy Biebrza24

- Sanatorium Uzdrowiskowe Augustów nad jeziorem Necko.
Certyfikaty Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej i Marszałka Województwa otrzymali: Suwalski Park Krajobrazowy, Wojewódzki Ośrodek Sportu i Rekreacji Szelment oraz XXI Mistrzostwa Polski w Pływaniu na Byle Czym "Co ma pływać nie utonie".

W ubiegłorocznej edycji konkursu festiwal Rock na Bagnie uzyskał certyfikat Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej i Marszałka Województwa.

Zbiórka publiczna na rehabilitację Darka

Zbiórka publiczna nr 2016/4348/OR na rehabilitację Darka przeprowadzona w dniach 6-15 grudnia 2016 r. na terenie miasta Mońki przyniosła wymierne efekty. Jak zwykle ludzie dobrej woli nie zawiedli. Wszystkim Darczyńcom bardzo serdecznie dziękujemy za ofiarność.
Podczas zbiórki udało się uzyskać kwotę 14.900 zł 61 gr. Do puszek zebrano 5.780,61 zł. Bezpośrednio na konto Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego wpłynęło 7.150 zł, a na subkonto FUNDACJI DUM SPIRO, SPERO 1.970 zł.
Cała zebrana kwota zostanie przeznaczona na specjalistyczną rehabilitację p. Darka.
Jesteśmy bardzo wdzięczni wszystkim, którzy pomogli w zorganizowaniu tej akcji. Przede wszystkim serdecznie dziękujemy: jej inicjatorowi - panu Bogdanowi Sierba - Dyrektorowi Pływalni Powiatowej oraz pracownikom pływalni, panu Dariuszowi Jaworowskiemu Dyrektorowi SP 2 w Mońkach, panu Krzysztofowi Falkowskiemu - Dyrektorowi ZSOiZ w Mońkach oraz nauczycielom i uczniom wspomnianych szkół. Szczególne podziękowania kierujemy ku harcerzom, którzy w mroźne dni zbierali datki do puszek.
Dziękujemy także wszystkim, którzy czynnie wsparli akcję: przekazywali przedmioty na licytację, uczestniczyli w licytacjach wysawianych przedmiotów, przygotowyali domowe wypieki oraz różne atrakcje dla dzieci i dorosłych, promowali akcję w internecie.
Wierzymy w to że zebrana kwota przyczyni się do szybszego powrotu pana Darka do zdrowia.

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

Niech Wigilijny wieczór upłynie

w szczęściu i radości,

przy staropolskich kolędach

i zapachu świerkowej gałązki.

Odwagi do spełniania wszystkich marzeń w 2017 roku.

Życzy Rada oraz Zarząd Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Wieczór poezji śpiewanej

29 października 2016 w Oddziale dla Dzieci i Młodzieży Biblioteki Publicznej w

Mońkach odbył się Wieczór poezji śpiewanej. Piosenki z filmu „Ironia losu” – takich autorów jak :

• Jewgienij Aleksandrowicz Jewtuszenko,
  • Boris Leonidowicz Pasternak,
  • Bella (Biełła) Achatowna Achmadulina,
  • Aronow Aleksandr,
  • Marina Iwanowna Cwietajewa,
  • Władimir Kirszon
  • Aleksandr Pietrowicz Koczetkow
  • Mihail Lwowskij

oraz ballady Buata  Okudżawy śpiewał Timura Slavov - muzyk, kompozytor, multiinstrumentalista, nauczyciel gry na gitarze w Szkole Muzycznej I stopnia w Mońkach, który zachwycił wszystkich swoją wokalno-instrumentalną interpretacją utworów. Na zakończenie, licznie zgromadzona,  publiczność nagrodziła go brawami na stojąco i poprosiła o bis.

Ten nostalgiczny wieczór, pełen magicznych smaków i zapachów   zorganizowany został przez Oddział dla Dzieci i Młodzieży Biblioteki Publicznej w Mońkach oraz Fundację na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Barbara Kuprel

Image and video hosting by TinyPic

Zapraszamy na wieczór poezji śpiewanej