Spotkanie z Marcinem Obałkiem

15 kwietnia 2016 roku w Oddziale dla Dzieci i Młodzieży Biblioteki Publicznej w Mońkach odbyło się spotkanie, adresowane do dzieci oraz dorosłych, pod nazwą „Maluchem przez Australię”. Jego gościem był podlaski podróżnik Marcin Obałek – ze stowarzyszenia Czysty Świat, organizator Podlaskiego Festiwalu Kultur i Podróży ToTuToTam oraz współzałożyciel Klastra Wspierania Polskiej Gospodarki JEDNOŚĆ, bazującego na popularyzacji korzystania z polskich produktów. Opowiadał on  o szalonej wyprawie Żółtego Cyrku. Była to dziewięcioosobowa grupa podróżników z Czech, Słowacji i Polski (mały fiat, dwa trabanty oraz dwa motocykle), którzy wyruszyli z Perth na południowym zachodzie Australii. Po kilku miesiącach dotarli do Darwin, po drugiej stronie kontynentu. Pokonali ponad 6 tysięcy kilometrów. Załoga czeskiego projektu Transtrabant pojawiła sie na Antypodach z inicjatywy praskiego dziennikarza i podróżnika Dana Pribana.

Doskonałym uzupełnieniem opowieści o niesamowitej wyprawie do Australii były zdjęcia  przedstawiające australijskie krajobrazy.

Więcej relacji z wypraw Marcina Obałka i jego przyjaciół prezentuje portal TRAKTORIADA. Tam też zamieszczone są  informacje na temat akcji "Polak potrafi" – mającej na celu społeczną zbiórkę funduszy oraz nabór uczestników ekspedycji do Ameryki Południowej - Polska Ekspedycja Amazońska, czyli prace archeologiczne nad rzeką Beni Boliwii. (Działania podróżników. można tez wesprzeć przekazując 1 % podatku na rzecz Fundacji Terra Cognita KRS 401501 z dopiskiem "akademia podróżowania").

Spotkanie z podróżnikiem zostało sfinansowane ze środków Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Spotkanie odbyło się w ramach cyklu spotkań pod nazwą "Z biblioteki nie tak daleko". Dziękuję: Pani Beacie Stoczko oraz Panu Wojciechowi Smółko - z SP 1 w Mońkach za pomoc w jego organizacji.

Barbara Kuprel

maluch_1.jpeg

maluch_2.jpeg

maluch_3.jpeg

Zapraszamy na spotkanie z Marcinem Obałkiem

Opera Lwowska

Image and video hosting by TinyPic

3 kwietnia 2016 r. Fundacja zorganizowała wyjazd do Teatru Dramatycznego w Białymstoku na spektakl "Romeo i Julia". Uczestnicy wyjazdu mogli podziwiać piękną, pełną miłości, nienawiści, namiętności i rozpaczy historię kochanków z Werony. W roli Romea wystąpił gościnnie na deskach teatru dramatycznego - pochodzący z Moniek aktor - Rafał Supiński.

Image and video hosting by TinyPic

Bilety na Rock na Bagnie tylko po 45zł.

Image and video hosting by TinyPic

W siedzibie Fundacji przy ul. Słowackiego 5a w Mońkach mogą Państwo dokonać zakupu biletów na Festiwal "Rock na Bagnie". Cena biletu przez najbliższe dwa miesięce to tylko 45zł.

Zapraszamy od poniedziałku do piątku w godzinach 8-12.