Fundacja na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego

Fundacja na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego
organizuje wyjazd do Warszawy na spektakl w teatrze Rampa
i zwiedzanie Zamku Królewskiego

TERMIN: 15 grudnia 2012 (sobota) Wyjazd: godz. 10.30. Powrót: ok. 24.
KOSZT wycieczki – 140 zł, emeryci 130 zł.

w tym: ubezpieczenie, przejazd, bilet do teatru Rampa, bilet do Zamku Królewskiego, przewodnik po zamku, zestaw słuchawkowy

ZGŁOSZENIA : tel. 501-816-846, lub w siedzibie fundacji, ul. Słowackiego 5a w poniedziałki w godz. 9-11.

Spektakl „Tango Piazzolla” to elektryzujące, pełne namiętności muzyczno-taneczne przedstawienie do muzyki Astora Piazzolli, legendarnego argentyńskiego geniusza tanga. Najbardziej teatralny taniec stał się kanwą niepowtarzalnego spektaklu.

Obejrzymy i wysłuchamy najbardziej znane utwory Piazzolli, zmysłowe i ogniste tanga. Występują znakomici aktorzy, a wśród nich gwiazdy sceny i telewizji Tamara Arciuch i Stefano Terrazzino. W przedstawieniu występuje moniecczanin Rafał Supiński.

Więcej informacji o przedstawieniu na stronie teatru Rampa http://www.teatr-rampa.pl/

Zapraszam serdecznie

Anna Porębska

Prezes Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego

Wielka promocja małego miasta

Kilkuset uczestników, 150-kilogramowy model czołgu, makieta Bagien Biebrzańskich . Młodzież z monieckiego liceum nakręciła pierwszy w Polsce libdub promujący region.

Moda na kręcenie libdubów, czyli wideoklipów nagrywanych jednym ujęciem kamery, trwa w Polsce od kilku lat. Dotychczas jednak promują one głównie szkoły i wyższe uczelnie. W Mońkach nakręcono teledysk promujący atrakcje turystyczne powiatu monieckiego. To pierwsze takie przedsięwzięcie w kraju.

- W małym mieście nie ma zbyt wielu propozycji dla ludzi młodych. Przez wspólne działanie chcieliśmy pokazać, że potrafimy się sami zorganizować, a przy okazji – w nowoczesny sposób wypromować naszą okolicę. Bo przecież jest ona pełna atrakcji! - mówi Piotr Łosiewicz, uczeń monieckiego liceum i jeden z pomysłodawców przedsięwzięcia. Przyznaje, że początkowo pomysł wydawał się nieco szalony. Bo jak w Libdubie, czyli teledysku kręconym w jednym miejscu, w dodatku bez cięć i montażu, pokazać: Biebrzę i Twierdzę Osowiec, tradycje kulinarne, obchody Święta Ziemniaka oraz nawiązać do tego, że Mońki słyną z licznej Polonii w USA? – Okazało się, że wystarczy uruchomić wyobraźnię, zarazić innych entuzjazmem, zakasać rękawy i wziąć się do roboty – dodaje.

Głównym założeniem scenariusza było przedstawienie powiatu jako regionu z bogatą historią. - Przez kilka miesięcy odwiedzaliśmy różne zakątki naszej małej ojczyzny, przy okazji poznając wiele nieznanych nam dotychczas miejsc oraz spotykając ciekawych ludzi - mówi inna uczestniczka projektu Basia Andraka. - Zgodnie stwierdziliśmy, że najbardziej rozpoznawalną atrakcją powiatu jest Biebrza, stąd nazwa przedsięwzięcia: „LIPDUB Biebrza” – wyjaśnia.

Prace nad scenografią trwały dwa tygodnie. W ekspresowym tempie powstały bagna biebrzańskie – z bibuły, trzciny i farb do malowania. W nawiązaniu do historii Twierdzy Osowiec zbudowano nawet makietę czołgu ważącą 150 kg. Początkowo wszystko miało być kręcone w plenerze, jednak z obawy przed pogodą i trudnościami ze scenografią – wykorzystano pomieszczenia monieckiego liceum. - Powstało tu pole namiotowe, bar, poligon, lotnisko Okęcie, Bagna Biebrzańskie, plaża w Goniądzu, a nawet dyskoteka w Jaświłach. Nie zabrakło charakterystycznych postaci: wędkarzy, kajakarzy, Polonii amerykańskiej, gospodyń domowych przygotowujących babkę ziemniaczaną, zespołu tańca Podlasiaczki, a także orkiestry dętej z Jasionówki- mówi Michał.

Do teledysku wykorzystano piosenkę zespołu Poparzeni Kawą Trzy „Kawałek do tańca”, na co zgodę wydali członkowie grupy.

Przedsięwzięcie, w którym wzięło udział 250 osób, było częścią projektu „Moja mała ojczyzna miejscem wielu atrakcji” organizowanego przez Fundację na Rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego. Pieniądze pozyskane na ten cel pochodziły z Programu Polsko – Amerykańskiej Fundacji Wolności w ramach programu Równać Szanse. Oficjalna premiera libduba planowana jest na listopad.

Aktualności

Fundacja na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego została współorganizatorem festiwalu rockowego "ROCK NA BAGNIE 2013", który odbędzie się w dniach 5-6 lipca 2013 w miejscowości Osowiec Twierdza.

Serdecznie zapraszmy do odwiedzenia strony festiwalu - http://rocknabagnie.com.pl, gdzie na bieżąco informujemy o postępach w przygotowaniu do imprezy.

Pozdrawiam Anna Porębska

Koncert i Aukcja Charytatywna na rzecz Bianki Chmurkowskiej

Niedzielne popołudnie upłynęło w Mońkach pod znakiem pomocy Biance Chmurkowskiej. Na koncert przyszło prawie sto osób dorosłych i sporo dzieci. Koncert odbył się więc przy pełnej sali widowiskowej w Monieckim Ośrodku Kultury.

Aukcje przedmiotów przeplatały się z występami Agnieszki Kuklińskiej, Rafała Supińskiego, zespołu muzycznego Postscriptum i zespołu tańca Break Dance działającego pod kierunkiem Krzysztofa Żukowskiego. Najwyżej zlicytowano oryginalny zegarek od Pierra Cardina - za pierwszym razem za 600zł, a następnie został zwrócony na aukcję i uzyskał jeszcze 500 zł. Licytowano także z ogromnym sukcesem obrazy i wytwory rzemiosła artystycznego lokalnych twórców. Znajomi rodziców upiekli pyszne ciasta, stworzono kącik herbaciano - kawowy. W sumie udało się zebrać 4.387 zł i 22 gr

Moniecczanie świetnie bawili się w niedzielne popołudnie, a występujących artystów nagradzano zasłużonymi gromkimi brawami. Mieszkańcy Moniek udowodnili, że chcą i potrafią pomagać. Chciałabym serdecznie podziękować wszystkim uczestnikom koncertu i aukcji. Szczególne podziękowania należą się:

• Agnieszce Kuklińskiej i Rafałowi Supińskiemu, którzy nie tylko śpiewali, tańczyli (Rafał pięknie stepował, a Agnieszka tańczyła z hula-hop), ale także prowadzili cały koncert. Rafała Supińskiego możemy podziwiać w przedstawieniu Korczak w Operze i Filharmonii Podlaskiej,
  • Elżbiecie Falkowskiej i Błażejowi Buńkowskiemu za brawurowe prowadzenie aukcji przedmiotów,
  • Łukaszowi Bogdan i Wojtkowi Iwanickiemu - członkom zespołu Postscriptum,
  • Krzysztofowi Żukowskiemu i członkom zespołu tanecznego Break Dance,
  • Arturowi Andrelczyk i szkole tańca Mad Dance Studio za ufundowanie 5 karnetów do szkoły tańca,
  • Joannie Hinz, Elżbiecie Dzięgielewskiej, Barbarze Adamczyk, Warsztatom Terapii Zajęciowej, Martynie Jaworowskiej - salon urody Azyl, Katarzynie Snarskiej, Agnieszce Matyja oraz właścicielom przedszkola Bajeczka - za podarowanie przedmiotów na aukcję,
  • Monieckiemu Ośrodkowi Kultury, który nieodpłatnie udostępnił salę widowiskową i sprzęt audio.

Anna Porębska - Prezes Zarządu Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego

Zdjęcia autorstwa p. Mariusza Oszczapińskiego