Smocza Legenda

2 października 2017 roku Fundacja na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego oraz Oddział dla Dzieci i Młodzieży Biblioteki Publicznej w Mońkach zaprosili do Monieckiego Ośrodka Kultury 5 grup dzieci z Przedszkola w Mońkach oraz dzieci w wieku przedszkolnym (nieobjęte zorganizowaną edukacją przedszkolną) na interaktywny spektakl "Smocza legenda" - w wykonaniu aktorów STUDIA TEATRALNEGO KRAK-ART z Krakowa.

Było to trzecie przedstawienie zorganizowane w roku 2017 jako zadanie publiczne pod nazwą "Baśniowy teatr dla dzieci" w ramach ogłoszonego przez Burmistrza Moniek otwartego konkursu ofert w Gminie Mońki w 2017 roku.

Na kolejne przedstawienie zapraszamy 26 października 2017 roku. Tym razem dzieci poznają „Złotą rybkę”.

Smocza Legenda

Spektakl

11 maja 2017 roku Fundacja na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego oraz Oddział dla Dzieci i Młodzieży Biblioteki Publicznej w Mońkach zaprosili do Monieckiego Ośrodka Kultury 6 grup dzieci z Przedszkola w Mońkach oraz dzieci w wieku przedszkolnym nieobjęte zorganizowaną edukacją przedszkolną na interaktywny spektakl „Latający kufer” – wwykonaniu aktorów STUDIA TEATRALNEGO KRAK-ART z Krakowa. Dzieci świetnie się bawiły poznając  fabułę baśni. Poza tym przekonały się, że „kłamstwo ma krótkie nogi”. Spektakl bardzo podobał się publiczności. Na zakończenie były podziękowania i brawa na stojąco.

Było to drugie z pięciu przedstawień, które zostaną zorganizowane w roku 2017 jako zadanie publiczne pod nazwą "Baśniowy teatr dla dzieci" w ramach ogłoszonego przez Burmistrza Moniek otwartego konkursu ofert w Gminie Mońki w 2017 roku.

Latający Kufer

Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków

21 kwietnia 2017 na zaproszenie Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego oraz Oddziału dla Dzieci i Młodzieży Biblioteki Publicznej w Mońkach do naszego miasteczka przybyli aktorzy STUDIA TEATRALNEGO KRAK-ART z Krakowa, którzy zaprezentowali monieckim dzieciom w wieku przedszkolnym przedstawienie pod tytułem „Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków”. Oprócz fabuły baśni poznały kilka zasad, których warto przestrzegać, np.: „Dziewczynki mają pierwszeństwo”, „Nie należy wpuszczać obcych do domu”, „Przyjaciele sobie pomagają”, „Nie przyjmujemy prezentów od obcych”. Niektórzy widzowie brali też czynny udział w przedstawieniu.

Spektakl bardzo podobał się publiczności składającej się z dzieci uczęszczających do Przedszkola w Mońkach, z dzieci nie objętych zorganizowaną edukacją przedszkolną oraz z ich rodziców. Na zakończenie były podziękowania i brawa na stojąco.

Organizatorzy serdecznie przepraszają za to, że (z przyczyn od nich niezależnych) nastąpiła zmiana i dzieci obejrzały baśń pod tytułem „Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków” zamiast planowanej wcześniej inscenizacji pod tytułem „Królowa Śniegu”.

Było to pierwsze z pięciu przedstawień, które zostaną zorganizowane w roku 2017 jako zadanie  publiczne pod nazwą „Baśniowy teatr dla dzieci” w ramach ogłoszonego przez Burmistrza Moniek  otwartego konkursu ofert w Gminie Mońki w 2017 roku.

kierownik Oddziału dla Dzieci i Młodzieży

Biblioteki Publicznej w Mońkach